Lada de zestre – între tradiție și modernitate

Nunta, evenimentul care marchează începutul vieții de familie, continuă sa fie unul dintre cele mai importante momente dintr-o comunitate. Din trecut și până în zilele noastre, ritualul de nuntă a cunoscut o vastă evoluție în urma căreia multe dintre tradiții au fost adaptate, multe au fost uitate și altele au fost împrumutate de la alte culturi. Nunta, așa cum o știm noi astăzi, păstrează doar esențialul din ritualul de nuntă tradițional. Dacă unele tradiții ca hora miresei, bradul de nuntă sau strigăturile se mai păstrează încă la sat și în unele orașe, elemente ca pețitul miresei sau lada de zestre au fost demult uitate și mai sunt foarte puțin practicate, adesea în satele cu tradiție.

sursă foto: luxpentrutine.ro

Zestrea, în general, reprezenta statutul social pe care mirii îl aveau în momentul căsătoriei: cu cât familiile celor doi erau mai bogate, cu atât zestrea tinerilor era mai mare. Conținutul zestrei era diferit de la o zonă etnografică la alta și de la familie la familie. Zestrea băiatului trebuia să fie alcătuită din casă, pământ, căruță cu boi, animale și bani. Fata, pe de altă parte trebuia să aducă în viitoarea familie animale, mai multe parcele de pământ, saci cu cereale, galbeni și lada de zestre plină cu țesături.

sursă foto: ziarulconstanta.ro
Nicolae Grigorescu- Fata cu zestrea ei

Lada de zestre a fetelor de măritat era reflecția hărniciei și a statutului acestora. De cele mai multe ori, fetele care aveau zestre mică sau nu aveau zestre deloc se măritau mai greu sau rămâneau singure. Lada de zestre (cufăr, lada miresei, sipet) era confecționată din lemn sculptat sau pictat cu motive florale. Tatăl miresei se ocupa de achiziționarea acesteia și, fie o comanda la meșterul din sat, fie o cumpăra de la târg.

sursă foto: harlauletnografie.wordpress.com

Până la momentul căsătoriei, încă din fragedă tinerețe, fata avea datoria de a umple lada de zestre cu tot felul de țesături pentru noua casă a viitoarei familii. Pentru că în restul anului fetele erau ocupate cu munca pământului sau îngrijirea animalelor, iarna era singurul moment în care se asezau în fața războiului de țesut. Lada de zestre conținea țesături pentru mireasă, pentru mire și pentru casă. Dintre acestea, cele mai importante erau cămăși, cearșafuri, fețe de pernă, preșuri (uneori covoare de lână), fețe de masă, ștergare, scoarțe etc. Deasupra lăzii erau așezate perne, prosoape, așternuturi, carpete și plăpumi. Tot în această ladă trebuiau să se găsească costumele populare ale celor doi miri pentru nuntă. Acestea erau cusute și decorate tot de viitoarea mireasă.

sursă foto: ziarulevenimentul.ro

Înainte de ziua nunții, lada de zestre era dusă cu mare alai la casa socrilor pentru a fi verificată și apoi la casa noilor însurăței. Această îndatorire revenea fraților miresei sau altor flăcăi din sat. Pe drum, aceștia chiuiau și se veseleau pentru ca toți cei din sat să vadă ce avere avea mireasa.

sursă foto: adevarul.ro

În zilele noastre, tradiția lăzii de zestre nu mai este respectată din două motive: nicio fată, fie ea de la sat sau de la oraș nu mai petrece timp în fața războiului de țesut și lada de zestre bogată nu mai reprezintă condiția căsătoriei. Acum, zestrea tinerilor este reprezentată de bani din partea părinților și uneori cadouri (mobilă sau electrocasnice pentru casă). Totuși, lada rămâne unul dintre simbolurile tradiționale și este foarte căutată de colecționari sau de cei care au ales să folosească elemente tradiționale în decorarea interioară datorită motivelor frumos pictate sau sculptate.

sursă foto: doxologia.ro

Dacă doriți să îmbinați tradiția cu modernitatea, în magazinul on-line Art Decor găsiți lenjerii de pat asemănătoare cu cele din zestrea tradițională, cu broderii lucrate manual. Mai mult, dacă aveți țesături tradiționale lăsate moștenire de la bunici puteți să vă personalizați o lenjerie, o față de pernă, un napron, o draperie sau o față de masă. Pentru mai multe detalii, accesați Povești din lada bunicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.