Macrameuri și mileuri, din nou la modă în combinații inedite

Câți dintre noi nu am văzut măcar o dată macrameuri sau mileuri în casele bunicilor sau ale părinților? În multe dintre acestea, micile sau mai amplele bijuterii făcute cu croșeta împodobeau de la măsuțele de cafea la cheile de la mobilier sau aveau dublu rol – decorativ și de protecție împotriva prafului – fiind așezate cu sfințenie pe fiecare televizor.

PRO_8350

Puțini știu cum a început istoria macrameurilor și a mileurilor și cum au ajuns acestea să decoreze nu doar casele românilor, ci pe cele ale atâtor și atâtor popoare. Cuvântul “macrame” vine din arabul “migramah” – “franj” în traducere, inventat de țesătorii și manufacturierii arabi din secolul al 13-lea, care confecționau adevărate pelerine cu franjuri pentru cămile și cai, acestea având și rolul de a proteja animalele de muște. Se mai spune și că etimologia cuvântului  “macrame” pleacă de la turcul “makrma”: “prosop”/“șervețel”, care era de fapt o modalitate de a înnoda decorativ capetele țesăturilor astfel încât acestea să nu se destrame.

Cert este că mărturii asupra acestui mod de a croșeta datează încă de pe vremea asirienilor și a babilonienilor. Lumea vestică a făcut cunoștință cu macrameul odată ce maurii din nordul Africii au început să călătorească spre Spania și apoi spre Franța. Macrameul a căpătat un vârf de popularitate în epoca victoriană, când era folosit pentru a împodobi atât costume, cât și obiecte din casă: fețe de masă, așternuturi sau draperii. După o perioadă lungă de umbră, aprecierea macrameurilor a renăscut odată cu epoca hippie: anii ‘70 au adus cu ei decorațiuni pentru pereți, articole de îmbrăcăminte, agățătoare pentru plante și câte altele făcute după metoda macrameului.

Față de masă

Din cochetărie, în vremuri când lucrurile cu bun gust nu se găseau pe toate drumurile, mulți români au ajuns aproape să abuzeze de mileuri ca unică metodă de a înfrumuseța o casă. Toate acestea se petreceau în clipele când, în Occident, macrameurile și mileurile începeau din nou să piardă din simpatie – pe la începutul anilor ‘80. Odată cu ieșirea din comunism și cu apariția obiectelor decorative de serie, mulți români au aruncat la fundul lăzii vechile mileuri cu care mai deunăzi se mândreau.

În prezent însă, lucrurile făcute cu migală, mai ales dacă sunt vintage, au ajuns să fie din nou apreciate. Au apărut noi idei de încorporare a macrameurilor și mileurilor vechi în piese contemporane: lenjerii de pat, cuverturi, draperii, perdele, perne decorative, fețe de masă sau naproane se transformă în obiecte de colecție atunci când includem mileurile primite moștenire în ele.

Set cuvertură + perne decorative

 

Art Decor, prin campania “Povești din lada bunicii”, vă oferă șansa să dați din nou viață macrameurilor, mileurilor, broderiilor și țesăturilor primite moștenire. În funcție de dimensiunea materialului vintage pe care doriți să îl includeți în obiectul achiziționat, beneficiați de o reducere între 30 și 100 de lei. Trebuie doar să intrați pe site-ul Art Decor, să vă alegeți un articol pe care doriți să îl comandați, iar apoi să trimiteți prin poștă sau curier materialul. În luna iubirii, exprimați-vă astfel admirația față de tradițiile familiei și vă veți bucura de un obiect pentru casă cu adevărat special.

Povești din lada bunicii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.