Interviu – Ovidiu Șindrilaru: Trebuie să fiți deschiși la combinații îndrăznețe (partea a II-a))

Așa cum am promis, am revenit cu cea de-a doua parte a interviului realizat cu designerul Ovidiu Șindrilaru. Dacă în prima parte am vorbit despre cum putem obține în linii mari o atmosferă pe placul nostru, de această dată Ovidiu explică de ce trebuie să ținem cont de reguli și de unde ne inspirăm.

 

Art Decor: Ce reguli sunt importante și respectate atât la nivel vizual, cât și la nivel practic?

Ovidiu Șindrilaru: Pentru început, trebuie să descoperiți stilul care vi se potrivește cel mai bine. Vă puteți informa din reviste, magazine profesionale, articole de specialitate, site-uri. Puteți face o schiță a încăperii, încercând să surprindeți o imagine cât mai reală a spațiului pe baza ideilor adunate prin prisma propriei viziuni. Urmează ca pe baza imaginilor proiectate să încercați mai multe variante de culoare. Trebuie să fiți deschiși la combinații îndrăznețe. O culoare mai puternică va pune mai bine în valoare celelalte elemente de decor. În funcție de dimensiunile camerei, stabilim ergonomia spațiilor de depozitare și proporțiile corpurilor de mobilier esențiale.

tapetul-in-locuinta
Sursa: Pinterest

A.D.: Cum identificăm centrul de interes al unei camere și cum îl accentuăm?

O.Ș.: De când televizorul a înlocuit șemineul, punctul focal a fost înlocuit de diverse combinații de mobilier, obiecte de decor și opere de artă. Pentru a compune un ansamblu de mobilier, încercați să vizualizați axele care împart camera.

 

“Axele bune” – perpendiculare cu pereții și punctele de interes.

“Axele rele” – diagonalele care unesc colțurile camerei.

 

După această metodă putem evita aspectul dezordonat dat de aglomerarea mobilierului în colțurile camerei și, în acelasi timp, creăm o simetrie a spațiului.

 

Un exemplu bun pentru evidențierea acestei metode este camera de zi în care putem restrânge zona de conversație prin concentrarea canapelelor și a fotoliilor în centrul camerei. Folosind această metodă, vom crea o distanță firească între interlocutori și camera va avea un aspect echilibrat.

cum amenajez-livingul

 

A.D.: Tapetul este din nou la modă? De ce trebuie să ținem cont atunci când îl alegem?

O.Ș.:Tapetul este un alt material de finisaj pe care îl folosim de secole. De-a lungul timpului, acesta a suportat mai multe schimbări de stil și de materiale. Când alegem tapetul, trebuie să ținem cont de proporțiile dintre motivele grafice de pe tapet și dimensiunile pereților. Trebuie proporționat în așa fel încat să nu fim tentați să numărăm modelele repetitive de pe acesta. Dintre tendințele actuale aș recomanda motivele florale sau geometrice. Culorile pastelate și contrastele puternice oferă un plus de prospețime.


Dacă recomandările din interviul nostru sunt utile, lăsați-ne un comentariu cu alte teme de interes pentru voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.