Interviu – Ovidiu Șindrilaru: Designul de interior este linia de echilibru între ordine și haos (partea I)

De unde pornim în amenajarea unui locuințe? Ce trebuie să facem, dar și ce să evităm ca să ne conturăm acel colț de rai la care visăm? Cât de importante sunt perdelele și draperiile într-o încăpere? Sunt câteva dintre întrebările pe care le-am primit de la voi și pe care le-am adresat designerului de interior, Ovidiu Șindrilaru de la DahausDesign. Ovidiu a fost foarte încântat să împărtășească cu noi experiența celor aproape zece ani de când realizează proiecte de amenajare interioară.

Sursa: Pinterest

Art Decor: Cum se gândește un spațiu? După chipul și asemănarea proprietarului?

Ovidiu Șindrilaru: Modul în care ne amenajăm locuința este o oglindă a personalității noastre. De fiecare dată când ne simțim copleșiți de problemele vieții, avem instinctul de a ne refugia. Într-o viață plină de griji și responsabilități, casa este locul unde putem aplica controlul absolut. Este spațiul care ne liniștește și ne face să ne simțim ocrotiți. De multe ori se întâmplă să neglijăm importanța locului în care ne petrecem cel mai mult timp. Designul de interior este linia de echilibru între ordine și haos, iar modalitatea prin care creăm acest echilibru este direct influențată de felul nostru de a fi, de personalitatea noastră. Din acest motiv, o persoană introvertită va prefera un stil minimalist care va da senzația de ordine, pe când o persoană extrovertită va prefera un stil mai dramatic, încărcat de multe elemente care stimuleaza ochiul și imaginația.
A.D.: Ce trebuie să evitam și ce trebuie să avem în vedere atunci când ne amenajăm casa?

O.Ș.: Din topul celor mai frecvente „tendințe autohtone” aș accentua ‘imaculatul var alb, mobila la set și lustra singuratică’. Fiecare zugrav de ocazie știe că albul este „culoarea” care se potrivește în aproape orice încăpere. De fapt, albul pur găsit în toate depozitele este cea mai nepotrivită alegere pentru amenajarea unei locuințe care nu dispune de ferestre generoase sau acces permanent la soare. La fel ca și negrul, albul este o nonculoare. Acestea, folosite pe suprafețe mari și mate, nu reflectă aproape nimic în încăpere. Ba mai mult decât atât, pereții zugrăviți în alb mat au tendința să pară gri, reci și sterili, „omorând” astfel restul culorilor din acel spatiu. Dacă vreți o cameră albă, într-o atmosfera caldă ca din reviste, optați pentru nuanțe neutre derivate din alb și armonizați restul elementelor din încăpere cu nuanțe apropiate ca ton și culoare.

Sursa: Pinterest

O altă „tendință” nepotrivită este alegerea mobilierului la set complet. Cei mai mulți cumpărători au înțeles greșit modul în care își expun magazinele mobila la vanzare. Spre exemplu, colecțiile de canapele de diferite mărimi nu sunt gândite să mobileze aceeași cameră. Ele sunt menite să ne asigure diversitate în funcție de limitările spațiului pe care vrem să-l amenajăm. În schimb, putem folosi două fotolii sau canapele identice pentru a le aranja simetric.

Folosiți piese de mobilier de stiluri diferite pentru a crea contrast și centre de interes. Iluminatul, poate cel mai important element în crearea unui ambient, este și el de multe ori neglijat. Când facem un plan de lumini, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, cum ar fi: destinația spațiului, tipul pardoselii, procentul de lumină naturală ce pătrunde în cameră, culorile folosite pentru decorarea pereților, dar și de textura acestora.

Evitați să folosiți o singură sursă de lumină puternică pentru întreaga cameră. Clasica lustră atârnată de tavan aruncă umbre tăioase și lasă colțurile camerei întunecate. Pentru iluminatul ambiental sau general sunt mai recomandate spoturile direcționale sau scafele cu lumină.

Lustrele, lampadarele și veiozele sunt mai potrivite pentru iluminatul accent sau local, cu lumină caldă și de intensitate scăzută. Alegeți corpuri de iluminat îndrăznețe și proporționate cu camera.

Acestea sunt ca bijuteriile unui ținute. Trebuie să creeze accente și dramatism.

Sursa: Pinterest

A.D.: Ce trebuie să cumpărăm prima dată atunci când amenajam o cameră?

O.Ș.: Când amenajăm o cameră, cel mai indicat ar fi să facem achizițiile în funcție de importanța funcțională și de dimensiunile corpurilor de mobilier. Începem cu mobila mai voluminoasă și terminăm cu elementele de decor. În unele cazuri putem începe cu o piesă de mobilier, un covor sau orice alt obiect decorativ cu o anumită însemnătate personală pentru a stabili un punct de plecare al viitoarelor achiziții, creând astfel un stil personal.

A.D.: De ce trebuie să ținem cont când alegem covoarele și perdelele?

Covoarele și perdelele, asemenea celorlalte elemente textile, pot defini stilul unei camere. Acestea ne permit să fim creativi cu texturile, culorile dar și cu imprimeurile. Dacă optăm pentru un tapet cu elemente grafice contrastante, trebuie să avem grijă la alegerea modelului textil. Cea mai simplă opțiune viabilă fiind limitarea la doua-trei modele înrudite pentru întreaga cameră.

Când alegem covoarele, trebuie să ținem cont ca dimensiunile acestuia să fie proporționale cu camera. De obicei, un covor centrează un ansamblu de mobilier. Covorul trebuie să fie suficient de mare cât să cuprindă cel puțin picioarele din față ale mobilierului. Dacă nu aveți suficientă mobilă să încadrați covorul, vă puteți lua un reper de 50 cm de la perete până la marginea covorului, pe fiecare latură a camerei.

Foto amenajare
Sursa foto: arianna89.rssing.com

În funcție de dimensiunile camerei, alegem și culoarea covorului. Într-o cameră mare, putem crea un contrast mai puternic între covor și pardoseala care să atragă privirea spre centrul camerei,  iar într-o cameră mai mică optăm pentru un contrast mai mic. După ce am proporționat camera în plan cu ajutorul covoarelor, putem să ne concentrăm pe înălțimi.

Aici intervin draperiile și perdelele. E simplu. Când vrem să pară camera mai înaltă, lungim perdelele până la extrem. Lăsați o distanță de 5 cm între tavan/ cornișă și galerie, iar draperiile – cât mai aproape de pardoseală.

Perdeaua trebuie să fie mai scurtă cu 1 cm decât draperia. Dacă vreți un efect mai dramatic, lăsați draperia să cadă 20 cm pe podea.

În privința materialelor, optați pentru bumbac, in, sau alte țesături naturale. În dormitoare puteți alege o draperie de tip Blackout pentru a nu permite trecerea luminii.

 

Urmărește-ne și săptămâna viitoare când vom publica cea de-a doua parte a interviului în care aflați noi trucuri care vă vor ajuta în amenajarea locuinței. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.