Cum se întrețin covoarele pentru a le păstra ca noi

Covorul dintr-o cameră nu este doar pata de culoare care pune în evidență spațiul rămas liber sau culoarea pereților, ci este și locul pe care se petrec majoritatea acțiunilor casnice. Ne jucăm cu cei mici, facem curat sau călcăm rufe cu picioarele afundate într-un covor care să ne facă să ne simțim ca acasă. De aceea, pe lângă investiția în calitate, trebuie să avem în vedere și o întreținere corespunzătoare pentru a ne bucura de culorile și de aspectul său viu cât mai mult timp.

Cum să le protejați și să le mențineți curate:

1. Optați pentru rogojini de interior sau suporturi de cauciuc la intrarea în casă

Desigur, în bucătărie, baie sau la intrare, unde este traficul este cel mai intens, veți alege să evitați să puneți un covor, deoarece se va murdări foarte repede. Pentru a proteja covoarele, cel mai recomandat este să puneți în fața ușii sau ușilor de exterior (în cazul în care aveți mai multe intrări în casă) covorașe din materiale care să absoarbă umezeala.

2. Aspirați-le și curățați-le cât mai des pentru a evita ca praful și murdăria să se impregneze în țesătură

Un aspirator adecvat și folosit cât mai des poate prelungi frumusețea și viața covoarelor. Vă recomandăm să evitați achiziționarea modelelor ieftine, care nu fac decât să elimine petele de la suprafață, nu și pe cele în profunzime. Pentru covoare este recomandat să utilizați aspiratoare cu perie rotativă sau care să fie o combinație între bătător și perie și să nu le folosiți pe uscat.

Dacă vă întrebați cât de des trebuie să faceți această operațiune, trebuie să știți că depinde de zona din casă în care este amplasat covorul. În zonele cu trafic mai redus, cel puțin o dată pe săptămână, iar în zonele cu trafic intens (dormitor, living), covorul ar trebui aspirat aproape în fiecare zi. Pe lângă aspirare, este nevoie și de un periaj care ajunge la murdăria la care aspiratorul nu are acces. Curățarea se face simplu, cu soluții care să aibă un PH mai mic de 10.

3. Scoateți-le de sub mobilă și evitați expunerea la soare. Aceste două aspecte sunt printre principalii dușmani ai unui covor. De aceea, este recomandat ca acesta să nu ajungă să acopere și spațiul de sub mobilă, deoarece greutatea acesteia îl deteriorează și îi slăbește rezistența fibrelor. De asemenea, razele directe ale soarelui decolorează în timp covorul.

Ce trebuie să evitați pentru a vă menține covorul:

1. Nu folosiți niciodată apă fierbinte atunci când îl curățați. Deși putem avea impresia că folosind apă cât mai fierbinte putem curăța mai ușor petele, nu facem decât să le accentuăm și să contribuim la impregnarea lor.

2. Nu lăsați petele să se usuce. Dacă se întâmplă să vărsați lichide pe covor, acestea trebuie șterse imediat, pentru a opri infiltrarea lichidului în profunzimea covorului. Utilizați prosoape uscate mai întâi și apoi umeziți-l cu apă și detergent.

3. Nu aspirați niciodată covorul complet uscat. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să udăm covorul, ci doar să-l stropim cu o soluție de curățare sau cu o soluție de apă și oțet. Aspirarea se face după aproximativ zece minute.

Este adevărat că aceste recomandări ajută la protejarea și prelungirea duratei de viață a unui covor, însă o curățare profesională este indicată o dată pe an, pentru a ne asigura că reîmprospătarea acestuia se face în mod eficient.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.