Monogramă brodată – un detaliu cu personalitate

lenjerie_pat_camera_copil0 (Medium)

Însemne alcătuite de obicei din inițialele persoanei, îmbogățite de câteva elemente decorative, monogramele au fost dintotdeauna elemente de distincție în vestimentație sau obiecte personale.

Începând cu secolul al XIII-lea, familiile nobiliare și cele regale își însemnează obiectele personale prin monogramă, uneori structura acesteia fiind atât de complexă încât rivalizează cu stema familiei.

Dacă la început monogramele înnobilau elemente de vestimentație, lenjerie, prosoape, batiste pe care erau brodate, ulterior acestea au ajuns să fie folosite și pe veselă și argintărie, piese de mobilier, prin sculptare, gravare sau pictură. Monografierea s-a extins chiar și la nivel architectural, monogramele ajungând să decoreze clădiri, intrările în case, spațiile de deasupra ușilor sau porțile.

Revenind la utilizarea clasică a monogramelor, în broderiile lenjeriilor și ale pieselor vestimentare, aceasta a căpătat o importanță semnificativă la începutul secolului al XIX-lea, când priceperea la brodat era o trăsătură de aleasă clasă pentru tinerele domnișoare.

Brodarea monogramelor pe diferitele țesături avea pe atunci și o latură practică, nu doar una decorativă. Acestea erau deosebit de utile în recunoașterea proprietarilor diferitelor piese duse în spălătorie. Inscripționarea conținea inițialele numelui și prenumelui, pentru domnișoare, sau ale soțului și soției, în cazul unui cuplu căsătorit.

Mai mult, regulile de brodare ale unei monograme erau unele stricte, rigurozitatea respectării lor demonstrând atenția și priceperea celei ce le-a lucrat și sporindu-le valoarea. Spre exemplu, indiferent de fontul care era folosit în scriere (gotic, roman, englez sau fantezie), dimensiunea monogramei era fixă: 12 mm pentru batiste, 16 mm pentru lenjeria de corp, 23 mm pentru șervete, prosoape, fețe de masă, ajungând până la 43 – 90 mm pentru lenjeria de pat.

În prezent, personalizarea unui obiect printr-o monogramă a depășit necesitatea practică (poate o excepție făcând brodarea inițialelor pe prosopelul pe care copilul îl ia la grădiniță sau în tabără, pentru a nu se încurcă cu cele ale colegilor), devenind un element pur estetic, decorativ, cu iz aristocrat.

O lenjerie de pat sau o cuvertură brodata cu monogramă reprezintă un element distinct într-o încăpere, oferind personalitate și eleganță, cu atât mai mult în cazul în care acestea sunt lucrate manual, cu profesionalism și grijă pentru detalii, așa cum se întâmplă în atelierul Art Decor.

set_lenjerie_de_pat_pled_copii2

Monogramă sugestivă pentru numele unui hotel sau al unei pensiuni, brodata pe lenjeria de pat și pe cuvertură, vor oferi o notă distinctă încăperilor astfel decorate.

Pentru un cuplu de tineri căsătoriți, personalizarea cu o monogramă conținând inițialele celor doi poate deveni simbolul uniunii lor trainice și armonioase, iar un set de lenjerie de pat pentru copii, oferită la botez și personalizată cu monogramă celui mic, va fi un obiect-simbol, păstrat cu drag că amintire de-a lungul vieții.

Iar dacă vi se pare complicat să găsiți un atelier care să facă astfel de minunății cu priceperea domnișoarelor din secolele trecute, ei bine, aveți soluția la îndemână.

Specialiștii Art Decor vor înnobila cu măiestrie lenjeria de pat prin brodarea manuală a monogramei trimise de dumneavoastră, în culorile și stilul preferat.

Va invităm pe site-ul nostru și în magazin pentru a va convinge de eleganță și clasă monogramelor brodate și pentru a găsi o sursă de inspirație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.